Produkcja ekologicznych sosów pomidorowych z Włoch

Jako przedsiębiorstwo produkcyjne zajmujące się przetwórstwem artykułów spożywczych jesteśmy świadomi szczególnej odpowiedzialności wobec przyszłych pokoleń. Zrównoważony rozwój społeczny i ekologiczny są dla nas ważniejsze niż krótkoterminowe profity.

W ramach historii Hügli zerkamy za kulisy naszej działalności, na przykład informujemy, skąd pochodzą składniki naszych produktów spożywczych oraz w jaki sposób i przez kogą są wytwarzane.

Pomidor – nasz surowiec

Aby wydobyć niezrównany smak naszych ekologicznych sosów pomidorowych, do ich produkcji wykorzystujemy pomidory, które dojrzewały w słońcu. Pomidory te rosną na wolnej przestrzeni i są uprawiane przez ekologicznych rolników w znanym „pasmie pomidorowym” pomiędzy miejscowościami Piacenza, Parma i Cesena. Ta okolica sprzyja uprawie najwyższej jakości pomidorów, gdyż właściwości gleby i panujące tam warunki mikroklimatyczne, takie jak liczba słonecznych dni i opady, idealnie ze sobą współgrają. Gospodarka płodozmianowa gwarantuje znakomitą regenerację gleby i tym samym zrównoważone gospodarowanie ziemią uprawną.

Plantatorzy pomidorów są zazwyczaj zrzeszeni w spółdzielniach i dostarczają swoje zbiory do produkcji koncentratu, pulpy pomidorowej lub krojonych pomidorów do wspólnie zarządzanych zakładów przetwórczych.  Nasi partnerzy starają się utrzymywać stałą jakość, poziom kosztów i ofertę przez długie lata, co gwarantuje „niezmieniony” smak naszych produktów końcowych. Dzięki temu, że nasz zakład znajduje się niedaleko naszych dostawców, możemy zrezygnować z długiego transportu i tym samym wspieramy lokalne rolnictwo ekologiczne w północnym regionie Włoch.

Sos – nasz produkt

Wykorzystujemy możliwie najświeższe i najbardziej naturalne surowce. Pomidory jako główny składnik stanowią bazę naszych sosów i dlatego zasługują na szczególną uwagę. Wykorzystujemy takie gatunki pomidorów, które są uprawiane ze specjalnym przeznaczeniem na sosy i inne płynne produkty pomidorowe. Ze względu na kolor, konsystencję i smak te ekologiczne pomidory (przetwarzane na pulpę lub koncentrat pomidorowy) gwarantują pożądany rezultat i stanowią bazę wyśmienitych sosów BIO.

Doświadczeni technologowie żywności, zaangażowani twórcy i zapaleni kucharze opracowują i degustują nasze receptury, zanim poddamy je ocenie naszych klientów. Wykorzystywane składniki są stosunkowo pospolite, jednak receptury naszych wyśmienitych sosów BIO pozostają naszą małą tajemnicą. „Fatto in Italia – buon appetito!”